Gallery

Friday, January 22, 2010

LIGHT TRAILS

ada orang tanya...so..aku try la nak jawab..ni skadar apa yg aku tahu dan paham jela ek...sorry kalo tak lengkap atau salah..otai2,sila betulkan


tak kesah le digital ke analog ke...boleh je amalkan light trail ni..
utk light trail guna digital,kamera tu kena ada full manual mode atau shutter priority mode(yg boleh control dye pnya shutter speed)

aku pengguna lomo cam/analog camera..so..aku nak fokus lebih kat analog la..hikhik..
utk wat light trails bagi analog,kamera tu kena ada 'b' mode/bulb mode (shutter akan terbukak slagi kita tekan masa shoot gambo)

91510001

light trails ni malam atau keadaan low light..tp biasanya org wat light trails ni waktu mlm la..aku pnah saja gatai tangan try buat siang...tak la mengaum mana pun hasilnya..ahaks :)

selalunya org wat light trails ni dlm 10 hingga 20 saat camtuh..tp kne tngok ISO film gak la..kalo ISO 100 tu..leh la wat lama sket..kalo ISO tinggi tu jgn lama2 sngat takut ter-overexposed film tuh nanti..dh jd tak lawa..penat jek tunggu lama2..hikhik..kalo guna ISO tinggi,kecikkan aperture(bg kamera yg boleh la.)kalo ISO rendah,boleh besokan bukaan aperture(utk smena aku yg pling beso f/4..)(sje gatal tngan nak selitkan)..tp..lagi beso korang pnya bukaan aperture,makin beso dye pnye depth of field (DOF)..so,korang mungkin kena ubah tempat or else ape yg korang tangkap agak blur..

guna bulb mode utk wat light trail ni memerlukan kita tekan butang shoot tu lama..so kalo taknak lenguh or sakit jari,beli la cable release dari lomokids shop ye :D (utk kamera yg boleh guna cable release la)

and kalo nak gambo cantik,bawak le tripod...tak yah nak segan2 bawak tripod...lagi nmpak mcm profesional kot..ahaks..


oh ya..ni ada lagi satu yg lebih kurang,,ada org panggil light trail jugak..ada yg panggil light painting atau light graffiti(dlm bentuk tulisan & lukisan)..teknik lebih kurang sama ja...


Photobucket


OH YA LAGI...LIGHT TARAIL DAN LIGHT PAINTING NI BOLEH GAK DI DOUBLE EXPOSUREKAN UTK WAT MULTIPLE EXPOSURE YG LAWA2 DAN CANTIK2 :D

selamat mencuba :)





ni jela dulu kot...kalo ada yg tak paham,korang tanya kat chatterbox,nanti aku update post ni :D

4 comments:

Koyuki said...

holga kau kat tepi tu amat menawan hati

hehe

bagus entri ni
gua suka

Amsyar said...

Best tutorial ni !
sempat lagi promote lomokidsshop haha

ahleng ariKen said...

koyuki..thanks...kalo ade yg kurang inform..nanti aku tambah :D

ahleng ariKen said...

amsyar-sudah semestinya :D