Gallery

Friday, January 22, 2010

holgarama (holga panorama)

hye...mcm biasa,aku try menjawab apa yg aku paham :)

klik pada gambo utk bessa pnnyyaaa...sori gamba sempat wat camtu je..

holgarama/holga panorama ni kita buat dgn menggabungkan atau overlap-kan satu frame dgn frame yg seterusnya..





Nak wat holgarama ni ikut la korang nak overlapkan brapa frame pon..kalo nak overlap kesemua 12 frame pun..lantak koranglah..haha..




ada 2 cara nak wat benda alah ni :)



yg gamba atas tuh mat salleh panggil ambrosia shuffle sideways..yg bawah plak the pivot


masa nak advance film tuh,pandai2 la nk agak di mana gmbar korang nk overlap..kalo bleh,guna film yg dh develop,masukkan ke camera..advance slow,tngok kat mne dye overlap ..so pasni kalo nak wat senang..taw taw dh :D

utk holga 120 senang sket...pkai film 120 ada nombor2 kat film tu..so snang nak agak.. :)

ni aku tunjuk utk kalo guna holga 120..sbb tu namanya pon holgarama..nk try guna camera lain pon bleh je...cuba la..

kalo tak paham tnya..nanti aku tambah...sori..agak malas nak lukis lawa2 :)


rujukan-toycamera.com

1 comments:

saya.L-A-N-N said...

Gila babi punya research. Nice one