Gallery

Thursday, January 27, 2011

'TUTORIAL' macro photography

hye...ade org suruh aku buat benda ni...so hari ni aku tunjuk aku punya setup..(bukan aku punya pon).credit to orionmystery :)
macro filter(aku pye ni satu set aku beli rm100)
disebabkan aku una filter je,so kualiti gambo agak tak best la...kalo korang nak lg best,beli macro filter atau beli la extension tube.
pinggan polystrin(aku dah tebuk lubang)
camera aku :)
haa..ini dia setup dia...guna internal flash je... tp lighting setup ni xde la sehebat mne kalo nak banding dgn lighting setup yg guna speedlight,2 light dan sebagainya..tp boleh la utk shoot close ups or macro secara jimat

kalo yg guna speedlite pnye diffuser,boleh rujuk sini



ini ade entri dia pasal shooting with natural light..kne gne reflector


kalo korang ade pape yg korang tak paham or nak tanya,korang tanya la la..aku try jawab or cari jawapannya :)

3 comments:

pete said...

tu dia..
kuaq da tutorial dia..
tq.

ahleng ariKen said...

nampak simple,nampak lawak,tp berguna :) walaupun tak le secanggih kalo guna lighting lain :)

zulhilmi said...

fuh nice one lah! :D