Gallery

Friday, December 17, 2010

focus stacking

hye,,,,harini saya bosan.so,saya ada mood utk taip panjang-panjang-panjang..di sini saya ingin berkongsi bagaimana utk mencapai sharpness dalam shot macro/closeup...seperti yg kita tahu,susah utk nak dapatkan banyak detail atau sharpness dalam satu2 gambar macro/close disebabkan DOF(depth of field)..so,kita kena buat focus stacking utk dapat lebih bnyak detail..

focus stacking ni adalah teknik editing utk dapatkan sharpness melalui blending 2 atau lebih gambar,detail2 dlm setiap satu gambar tu digabungkan dalam satu gambar akhir..

bnyak software yg boleh buat benda ni..kat fotoshop,boleh buat secara manual(agak susah sbb totally manual)..

so aku guna software khas utk stacking..senang!

aku guna software CZM..boleh search dan download di internet..ok....
tngok gambar2 kat bawah ni....


gambar atas,mata pasangan kekasih yg bawah sharp,tp yg atas blur

yg ni plak yg atas sharp,yg bawah blur

so..aku load gamba kat software tu,pastu buat focus stacking...

tadaaaaa!!!!!~


resultnya...kedua-dua mata dah sharp...yeaa!!!haha..aku dah crop kasi ketat sket,pastu edit sket2 kat dalam photoscape(sbb aku tak pandai langsung guna photoshop)

p/s: bahagia tak pasangan tersebut..haha

2 comments:

Abdul.Fatah.Firdaus (affah) said...

hebat uh. belalang atas sekali tu cantik.

ahleng ariKen said...

haha...aku pun baru blaja je.... :S